methoden

 wat zijn LGIs?
 wanneer een LGI
 Future Search
 Open Space
 World Café
 RTSC
 meer LGIs

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 download de toolbox LGI-methoden

De toolbox LGI methoden bevat een mindmap en negen kaarten met een samenvatting van principes en gebruik van de bekendste LGI methoden.

Future Search                            

Future Search is een planningsbijeenkomst, waarin mensen hun capaciteiten snel in actie kunnen omzetten. Het ontwerp van de bijeenkomst is sterk gestructureerd, gebaseerd op principes en ervaringen die gedurende 50 jaar getest zijn in veel verschillende culturen. De bijeenkomst duurt 16 uur, verdeeld over drie dagen. De twee overnachtingen vormen een essentieel onderdeel van het planningsproces. Marvin Weisbord en Sandra Janoff noemen dit proces "riding the rollercoaster". Wederzijds leren onder belanghebbenden vormt de katalysator voor vrijwillige acties en opvolging. Future Searches zijn over de hele wereld en in alle sectoren gehouden. Zelfs als een situatie hopeloos lijkt kan een Future Search nieuwe hoop en energie voor verbetering los maken.

Tijdens een Future Search wordt het verleden in beeld gebracht met het maken van een timeline. Alles wat een rol speelt in het heden wordt met behulp van Mindmapping in kaart gebracht. Zie tools en het artikel mindmapping in 8 easy steps. Daarna worden ideale toekomstscenario's opgesteld. Deze worden gedeeld met de alle aanwezigen. Vervolgens worden actie plannen uitgewerkt om gezamenlijk te werken aan een realiseerbare route naar een gewenste toekomst.
Er wordt afwisselend gewerkt in zelfsturende gemengde tafelgroepen, meer uniforme stakeholder groepen en plenair in de grote groep. In Future Search staat het vinden van "common ground" voorop, om vandaar verder te kunnen werken aan een gewenste toekomst.

De website van the Future Search Network geeft uitgebreide informatie over achtergronden, principes, voorwaarden voor succes en ervaringen. Zie ook Tips over Future Search. Een samenvatting van principes en toepassingen (klik om te vergroten):

Terug naar boven