methoden

 wat zijn LGIs?
 wanneer een LGI
 Future Search
 Open Space
 World Café
 RTSC
 meer LGIs

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 download de toolbox LGI-methoden

De toolbox LGI methoden bevat een mindmap en negen kaarten met een samenvatting van principes en gebruik van de bekendste LGI methoden.

 

The World Café                                

"We learn, adapt, and bring forth our worlds through the networks of conversation in which we participate". - Humberto Maturana -

Wat als het meeste werk geregeld wordt in informele gesprekken? Op welke plaatsen heeft men de meest betekenisvolle, waardevolle gesprekken? Vaak is dat in ongedwongen omstandigheden, met de benen op tafel. Zoals in een café met vrienden of bij de koffieautomaat met collega's. De methodiek van The World Café zorgt ervoor dat een (grote) groep mensen die elkaar anders niet of nauwelijks zouden spreken in korte tijd van gedachten wisselen over een bepaald vraagstuk. Dat kan zijn op een conferentie van professionals over de hele wereld (zie foto's hieronder, in een bijeenkomst van vertegenwoordigers van bedrijven uit verschillende landen, of diverse groeperingen uit een gemeenschap. 

De zeven richtlijnen voor een World Café zijn:

  • maak de context duidelijk

  • schep een gastvrije sfeer en ruimte

  • verken vragen die er toe doen

  • nodig iedereen uit om bij te dragen

  • verbindt de diverse perspectieven

  • luister gezamenlijk naar patronen

  • deel collectieve ontdekkingen

In een café-achtige setting, waar men zich welkom en gemakkelijk voelt, spreken mensen in wisselende tafelgroepen met elkaar over een thema of vraag. Een krachtige vraag, die iedere aanwezige aangaat, ligt aan de basis van het succes. Een tafelgastheer/-gastvrouw brengt verbinding tussen de opeenvolgende gesprekken. De facilitator helpt aan het eind om de conclusies en antwoorden te verzamelen die als het ware komen bovendrijven of reacties die in de lucht hangen.

Het is een krachtige methode omdat veel mensen in relatief korte tijd hun bijdrage kunnen leveren. Het organiseren van een World Café is eenvoudig, vergeleken met andere LGI methoden. Het draait vooral om de kunst van het gastheer/gastvrouw zijn.

Impressie van het World Café tijdens Sol Global Forum 2005 in Wenen:
(klik op foto voor vergroting)

Juanita Brown principes programma afspraken maken

start verslag napraten met grote groep

  home

Tips World Café

Website:
www.theworldcafe.com


 

Wereldwijd netwerk:
www.theworldcafecommunity.org
 

Korte handleiding:
Cafe to go
(pdf)
 

Boek:
The World Café

 
Uitnodiging:
An Overview and Invitation (pdf)
 
Terug naar boven