principes
 benadering
 systeemdenken
 leiderschap
 participatie
 ontwikkeling
 theorie
 historie

 

 

 

Ontwikkelingsprincipe                             

De LSI-aanpak is gericht op een "duurzame" verandering. Daarmee bedoelen we dat er een zeker leervermogen/ verandervermogen wordt ontwikkeld. Voor een LSI-traject vraagt dat van de deelnemers:

  • openheid en reflectie om fouten en onzekerheid als onvermijdelijk te accepteren
  • vanuit verschillende perspectieven kijken naar analyse en oplossing van ingewikkelde kwesties
  • vermijden van het opleggen van een georganiseerde actiestructuur; alleen richting geven

In het boek Future Search vergelijken Marvin Weisbord en Sandra Janoff het traject met het doorlopen van een 4-kamer appartement. Met in elke kamer een andere beleving (zie plaatje). In een traject of een grote groep bijeenkomst (LGI) worden alle kamers meer keren bezocht.

Het leervermogen wordt ontwikkeld via action learning, met als doel gezamenlijke groei en betekenisgeving. Karl Weick beschrijft de kenmerken hiervan in zijn boek Sensemaking in organizations als volgt (vrij samengevat door Tonnie):

"Als mensen beginnen met handelen (enactment), genereren ze tastbare resultaten (cues), in een context (social) en dit helpt ze te ontdekken (retrospectief) wat er aan de hand is (ongoing), wat verklaard moet worden (plausibility) en wat er daarna gedaan moet worden (identity enhancement)."

Lees meer over action learning op de website van de International Foundation for Action Learning (IFAL).

Inspirerende beelden van ontwikkeling (klik om te vergroten):

  home

Praktijkgids voor LSI

Building an evidence based practical guide to Large Scale Interventions: Towards sustainable organisational change with the whole system

Building an evidence based practical guide to Large Scale Interventions. Towards sustainable organisational change with the whole system

door Tonnie van der Zouwen.

Een 'bijsluiter' voor effectief gebruik van LSI, gebaseerd op 6 jaar wetenschappelijk onderzoek.

Bestel paperback

Bestel eBook

 

Terug naar boven